W Muzeum Martyrologicznym w Luboniu/Żabikowie od kilku lat, odbywają się warsztaty poświęcone kulturze żydowskiej. Organizowane i prowadzone są one przez Stowarzyszenie Polska-Izrael i jej szefowa Joannę Brańską z Warszawy oraz przez ocaloną z Holocaustu, panią Tovę Ben-Zvi z Izraela.
W tegorocznym spotkaniu uczestniczyli przyszli pedagodzy z klasy 1A. Młodzież wzięła udział w dwóch warsztatach: ,,Świat Tovy’’ i ,,Rodzynki z migdałami-czyli tradycje kulinarne w Izraelu’’. W pierwszym warsztacie mieliśmy okazje zobaczyć premierę filmu ,,Świat Tovy’’, który będzie pokazany szerszej publiczności podczas krakowskiego festiwalu filmowego w czerwcu. Film, oprócz wspomnień Tovy z czasów Zagłady, pokazuje jej działalność popularyzatorska i edukacyjną w Polsce, zmierzająca do budowania nowych relacji pomiędzy Polakami i Żydami.
Tematem przewodnim drugiego warsztatu był chleb i jego znaczenie w kulturze żydowskiej, podczas świąt i w życiu codziennym. Prezentacji wypieków towarzyszyła degustacja. Urozmaiceniem spotkań by śpiew Tovy, która z wykształcenia jest artystką, absolwentką konserwatorium w Jerozolimie.
źródło: Krzysztof Grzesiak